به نام خدا
- مقدمه
احیاء مجد و عظمت اسلامی از اصلیترین مسائل و بایستههای حوزههای علمیه میباشد. این مهم هنگامی منتج خواهد بود که بر تعاملات و تنیدگی حوزههای علمیه بهویژه دو حوزه نجف اشرف و حوزه قم مقدسه بیشتر تأکید و اعتناء داشته باشیم. برای اعتلا، توسعه مجد و عظمت علمی حوزههای علمیه باید به توانمندیهای علمی اهمیت داد؛ تواناییها را دقیقاً شناخت و بکار گرفت؛ و برمنش کریمانه و مکارم اخلاق در تعاملات اصرار نمود؛ و به شخصیتها و سرمایههای علمی احترام و از استوانههای ارزشمند علمی تکریم نمود؛ جایگاهشان را منیع شمرد و به ارائه طریق آنان اهمیت داد.
تکریم از عالمان نستوه و پرتلاشی که از شهرت گریزان بوده و در مرارت و سختیها؛ بدون خستگی به اسلام، به علم، به فرهنگ و دانایی، خدمت نمودند. با پژوهش و تحقیق به خلق آثار بینظیر پرداختند. با برپایی کرسیهای تدریس؛ به تربیت و تعلیم شاگردانی وارسته همت گماردند و با زهد و تهذیب به تزکیه نفس پرداخته و نفس خود را از خواستههای حقیر دنیایی خلاص نموده و راهنما و هادی خیل بیشماری بهسوی کمال و مکارم شدند. وارستگانی که آینه حقیقت نمای شکوه و مجد حوزه علمیه و یادگار عالمان پرآوازه و سلف صالحاند. میتواند اقدامی مبارک و پرفایده باشد
البته اینگونه حرکتها در این روزگار بس مفید و ضروری میباشد. بر اساس همین ضرورت، طرح بزرگداشت و تکریم عالمانه از شخصیت محقق متخلق آیه الله «سید محمدمهدی خرسان» -دامت برکاته پیشنهاد میگردد.
البته ضرورت دارد تکریم و پاسداشت این فرزانگان، بهصورت علمی برگزار گردد و نتایج آن در مراکز و مجامع علمی معرفی شود و به زبانهای مختلف در اختیار حقطلبان و مردم تشنه دنیا قرار داده شود. بدون شک در برگزاری چنین همایشی علمی، توجه به سازوکارهای علمی در تتبعات انجامیافته از سوی عالمانِ نامور، روششناسی تلاشهای عالمانه آنان در خلق آثاری گرانسنگ و بررسی عناصر در بروز بودن و سیر در مرزهای دانش و بررسی اقداماتی که برای رفع نیازهای معرفتی، تأمین احتیاجات حوزههای علمیه؛ جامعه و رفع شبهات جامعه اسلامی صورت گرفته، بیشتر مورد تأکید میباشد.
- اهداف
کنگره پیشنهادی آیتالله خرسان؛ به دنبال تحقق اهداف خاص زیر خواهد بود:
- توجه به اصالت حوزههای علمیه؛ استواری؛ ریشهدار بودن و مرجعیت معارفی اهلبیت-ع- در جهان اسلام (شیعه امامیه)؛
- معرفت یابی صحیح و اعتماد ساز از رسالت حوزه و شناخت مأموریتهای آن؛
- شناخت درست جایگاه علمآموزی تعلیم و تعلم در حوزه علمیه: اصول، مبانی و شیوه (سبک زندگی علمی حوزویان)؛
- بهرهمندی از ظرفیتهای اندیشهای حوزههای علمیه نجف اشرف و قم مقدسه؛ در رشد و تعالی جوامع اسلامی؛
- بهرهمندی از ظرفیتهای و نقش حوزههای علمیه و عالمان دینی در هدایتگریهای میدانی؛
- تکریم و قدرشناسی از رجال علم و فقاهت؛ تحقیق و تتبع و استقامت و پایداری.
- دامنه برگزاری: بینالمللی
- ساختار اجرایی
برای اجرای این کنگره دو دبیرخانه مشابه یکی در عراق و یکی در ایران ایجاد خواهد شد. این دو دبیرخانه با نظارت و راهبری شورای سیاستگذاری فعالیت خواهند نمود.